Therapieën en werkwijze:
Een Registerpodoloog kan helpen bij o.a. voorvoetklachten, hielklachten (bijv. hielsporen) , zenuwklachten (bijv. mortons neuroom), standsafwijkingen van de voeten/tenen (aangeboren of verworven), voetklachten als gevolg van overbelasting. Terugkerende likdoorns en./of overmatig eelt, ingegroeide nagels, houdingsklachten (knieën, heup, rug, nek), kinderpologie, specifieke voetproblemen bij Diabetes ellitus, specifieke voetproblemen bij Reumatoide artritis en risicovoeten.
Hulpmiddelen daarbij zijn podotherapeutische zolen en siliconenortheses. Advies over schoeisel en rekoefeningen voor thuis voor bepaalde spieren.
Podologisch onderzoek:
Tijdens een bezoek aan de Registerpodoloog neemt zij de tijd voor een uitgebreid onderzoek. Ook wordt er verzocht schoeisel mee te nemen die u dagelijks draagt en makkelijk zittende kleding. Het onder bestaat uit de volgende onderdelen; Anamnese (in kaart brengen persoonlijke situatie, mobiliteitsbehoefte) Ganganalyse looppatroon wordt geanalyseerd)
Functieonderzoek en Voet – en schoeninspectie.
Behandelplan:
Na afloop van het onderzoek geeft de Registerpodoloog een deskundig advies. Wanneer blijkt dat de Registerpodoloog kan helpen, stelt zij een behandelplan op. Dat kan bestaan uit een schoenadvies en eventueel een beschrijving van een podotherapeutische zool of een ander hulpmiddel, bv een orthese. Zij informeert over de kosten en eventuele vergoeding bij uw zorgverzekeraar. Het behandelplan is altijd gericht op mobiliteit en afhankelijk van de behandelmogelijkheden.
Ortheses en Protheses
Een orthese is een hulpstukje gemaakt van siliconen materiaal en wordt veelal tussen de tenen gedragen om de stand te corrigeren (beginstadium), of om een drukplek te ontlasten/drukvrij te leggen. Ook kunnen de ortheses gemaakt worden om de afwikkeling van de voet te bevorderen, denk hierbij aan de hallux valgus ( knobbel binnenkant voet bij de grote teen) en hamertenen. Teenprotheses worden gemaakt als bij een patient waarvan een of meerdere tenen zijn geamputeerd. De prothese zorgt ervoor dat de andere tenen op de goede plaats blijven en het afwikkelen van de voet wordt hierbij bevorderd.
Vergoeding door uw verzekeraar
Bijna alle zorgverzekeringen vergoeden podotherapeutische behandelingen en zolen uit aanvullende pakketten. Vergoedingen gaan dus niet ten koste van het eigen risico.
Verder is het verstandig om vooraf uw polis te controleren op vergoedingen om teleurstellingen te voorkomen. De polisvoorwaarden zijn altijd doorslaggevend, wij , T&T voetencentrum zijn hiervoor niet aansprakelijk.
Registerpodoloog
Wat is podologie?
Ondervindt u tijdens het dagelijks gaan en staan, tijdens sport of werk hinder van bijvoorbeeld pijnlijke of vermoeide voeten, pijn aan uw enkel, knie, heup of lage rug? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken met de podoloog.
Een podoloog is specialist in het onderzoeken en behandelen van voetgerelateerde aandoeningen.
Door een voettype en houdingsonderzoek kan goed ingeschat worden of een afwijkende voetstand de oorzaak kan zijn van vervelende pijnklachten in uw lichaam.
Ook zal geprobeerd worden om te achterhalen of de oorzaak van uw pijnklachten kan zijn ontstaan in een specifieke situatie. Het komt met regelmaat voor dat de daadwerkelijke oorzaak van een pijnklacht ontstaat tijdens werk, sport of door het dragen van niet adequaat schoeisel. Ook komt beenlengteverschil veel voor. Dit kan aangeboren zijn, maar wat dacht u van een heupprothese?
Behandeling van pijnklachten gebeurt veelal door het aanmeten van een paar individuele podotherapeutische zolen die uw voetstand en looppatroon kunnen corrigeren. Deze behandeling kan aangevuld worden met b.v. oefeningen en/of schoeisel.
Een Registerpodoloog staat ingeschreven in kwaliteitsregister van Stichting LOOP en voldoet aan de volgende kwaliteitsnormen:
Het gevolgde onderwijs en het op peil houden van de kennis via bij- en nascholing,
Procesbeschrijving van de voetzorg in een zorgprotocol en gedigitaliseerd zorgdossier, waaronder de richtlijn Methodisch handelen en Verslaglegging.
De beroepscode met daarin onderwerpen als beroepshouding, clientbejegening, privacy, hygiëne, toegankelijkheid en bereikbaarheid.
Wijze van declareren naar zorgverzekeraars. Afhandeling van klachten.
De stichting LOOP
Ik ben sinds 2008 als Registerpodoloog geregistreed bij stichting LOOP. Ik heb een erkende opleiding op HBO-niveau afgerond en sta ingeschreven bij Stichting Hoger Onderwijs Nederland.